Tajno predvečerje


Zašlo je sunce. Otključavam teška željezna vrata, koja iza starih oronulih zidova u centru grada skivaju jednu zelenu tajnu. Tajnu okruženu čempresima. Tajnu čije je zidove nekad davno sazidao stranac koji je upravo u ovom gradu mislio da je pronašao sreću. Stranac čijem su se zadnju divili mnogi iz daljine. I razmišljali o tom bogatom došljaku kao o nekom posebnom i običnom puku neshvatljivom umu. Neshvatljivom najviše zbog bogatsva i raskoši.

Kako bilo, ulazim i silazim po raspucalim i mahovinom obraslim škalama. Prolazim pored stabla kakija i tu se iza stare šupe s potkovom na vratima vidi moja oaza. Moje carstvo. Moje platno za stvaranje. Moj tajni vrt.

Prekopala sam ga, rasula sjeme povrća i cvijeća i pred sobom vidim sve biljke u svom punom sjaju iako ih još nema u realnom prostoru. I suncokrete i dragoljube i neven i kadifice i razne salate i blitve i grah i mrkve.

Kao što sam rekla sunce je zašlo, zalijevam vrt, osjećam miris vlažne zemlje, galebovi se smiju, ptice pjevaju i osjećam ovu predivnu, vlažnu tišinu. Stupovi nekadašnjeg vrtnog carstva drže se zadnjim atomima snage i još uvijek nose svoju priču. Dok prolazim zalivalnikom po lijehama osjećam nadu, nadu da će se sve posijane bebe ipak odlučiti za svijetlo i život, da neće odabrati ostati u tami.

Rekli su mi poslije da se sprema oluja. Vrtlar bi trebao pratiti prognozu, ali ja se vodim nekim svojim unutarnjim kompasom, a i nisam još pravi vrtlar. Na kraju kajeva došla sam ih svih samo malo obići. Došla sam im reći da je život lijep, da ima smisla probiti se iznad zemljine kore. Istina je da treba uložiti dodatnu količinu energije, ali život bez svjetla nije život. I došla sam im reći, da bez obzira što će danas sutra biti ubrani, njihov je život ispunio svrhu, oni koji izađu iskustit će život i biti ću im zahvalna na tome što su bili dio mog života.

I stojim i gledam nebo na odlasku i sve je kako treba, sve ima smisla i sve je ok čak i ako sutra ne dođe.

Zahvalnost je najbrži put do ljubavi. ❤

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.