Pilea – biljka prijateljstva


Čekam da se ukorijene bebe Pileanci (bebe mame biljke pod nazivom Pilea Peperomioides) nakon što sam ih odvojila i presadila u zasebne vaze. Snimila sam i kratki video koji je više bio za moju zabavu nego što je edukativan, ali eto, mene veseli!

Inače za Pileu se vjeruje da nosi novac i blagostanje. Dolazi izvorno iz šuma Južne Kine gdje raste na visinama između 1500 i 3000 m. Upravo zato im paše vlažno tlo i indirektna svjetlost. Zimi se rjeđe zalijeva, ali prema klonulim listovima prepoznati ćeš njenu potrebu za vodom. Ne stavljaš ju kraj direktnog izvora topline i suhog zraka, jer znaš da većina biljaka to ne voli. Nadzemni dio biljke špricaš vodom jednom u desetak dana. Ma najbolje ćeš sve to procijeniti sam/a nakon što ju neko vrijeme promatraš. Jer biljke su vrlo jednostavne, sve ti same kažu i pokažu.

Iako je prvi put opisana 1912. godine, na nju se zaboravilo sve do 1946. godine kada ju norveški misionar Agnar Espegren ponovno otkriva i donosi u Norvešku, nakon što je protjeran iz Kine. Iz Norveške su je prijatelji dijelili svojim prijateljima, a na kraju se rasprostranila širom svijeta kao sobna biljka. Budući da za Pileom nikada nije bilo opće potražnje, nije se nikad ni komercijalno uzgajala sve do kraja 2010. godine.

Ti sad vidi pa javi ako se želiš brinuti za jednog Pileanca i kad dodje vrijeme podijeliti bebe dalje. ☺️

Razmnožavnje – Pilea Peperomioides

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.