Lj kao Avokado


Još prije 4 godine sunčala se mala koštica na balkonu kuće u kojoj sam tada živjela. Toliko toga se od tada izdogađalo i promijenilo. Ja sam se jednim dijelom promijenila kao i moj vanjski svijet, a moje drvce Persea americana me pratilo, mijenjalo se i raslo sa mnom.

To drvo znano je nadleko po svojim voćnim plodovima avokada. Ono je zimzeleno drvo i može narasti u visinu i do 20 m. Ima simboliku drveća koju povezuje planet Saturn. A plod ima simboliku Mjeseca. Plod avokada ispod grube neravne kore (zove se još “krokodilska kruška”) krije mesnati dio, neutralnog ukusa, koji je sočan i mastan. Zanimljivo je što je plodu da sazrije potrebno točno devet mjeseci (od cvjetanja do berbe) baš kao i bebi u majčinoj utrobi.

avokado, photo by Lajka

Za Asteke je ono simbol ljubavi jer da bi napredovalo i raslo mora biti u paru. I tu dobivam još jednu vrijednu lekciju od Prirode.

Ovo moje stablo nije imalo svoj par, al’ ga je stvorilo samo. Prvo je samo postalo potpuno i samodovoljno, da bi moglo rasti. Dobro prvo sebi i Stvoritelju, a onda posljedično i drugome. Tek tada drugi može biti dobar prema njemu. Takav je krug života.

Jednostavno, zar ne?

By Lajka

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.