Jeste li za tango ili možda Pampas?


Sredinom 19. stoljeća s područja travnatih stepa zvanih Pampa ili Pampas koje pripadaju Argentini, Urugvaju i južnom Brazilu donesena je na europsko tlo ova zanimljiva i danas vrlo tražena trava imena Pampas.

Pampas trava (Cortaderia selloana)
Photo by Lajka

Možda ste je primijetili u šetnji kvartom. Barem je ovdje kod mene u primorju česta stanovnica vrtova. Obično raste na osami, a vrtlari kažu da se znaju s njom mučiti jer ju je teško ukrotiti. Vrlo brzo zauzima prostor i nadjačat će okolne biljke ako se ne obrezuje i održava. U Kaliforniji, na Novom Zelandu i još nekim državama proglašena je invazivnim krovom koji je zabranjen.

Sve u svemu u šetnji ulicama moga kvarta naišla sam na gospođu koja je upravo orezivala svoj grm Pampasa i to je bilo to – sreća i radost. Prvo smo razgovarale o samoj travi za koju kaže da joj upravo zbog brzog širenja i jakog korova koji je teško očupati predstavlja problem, a zatim me odvela na mjesto s kojeg sam mogla uzeti stapke s ovim predivnim metličastim cvjetovima. To mjesto iako je slučajnom prolazniku sasvim obično, za mene je bilo jedno pravo malo carstvo!

Pampas, Mila i ja
Photo by Lajka

Mojoj sreći nije bilo kraja. Najviše zato što preko dvadest godina čekam priliku da je unesem u kuću. Većina mojih tadašnjih ukućana sklona je bila alergijama, a ona je kako kažu čest alergen pa je iz tog razloga nisam mogla imati u prostoru.

Ako se niste puno susretali s njom onda možda ne znate da se njen cvijet jako trusi i leti po svuda pa sam iz tog razloga morala napraviti nekoliko koraka prije nego ću je unijeti u kuću.

Evo koraka:

Pampas trava kao dekoracija
Photo by Lajka
  1. Vrlo ju je važno dobro otresti. Ako je moguće što dalje od kuće jer zaista leti na sve strane pa ćete kasnije imati dodatnog posla s čišćenjem.
  2. Stapke imaju nekoliko slojeva pa skinite sve slojeve dok ne dođete do zadnjeg. Ako je presuha stabljika, neki djelovi će se slomiti pa ćete imati jednu možda kraću granu dok će neke biti duže. Kasnije možete odlučiti sami na kojoj ćete ih dužini ostaviti ovisno o vazi i vašim željama.
  3. Ako primijetite da ima mrava ili sitnih bubica bilo bi dobro perjanicu isprati vodom i pustiti i da se osuši na nekom suhom i prozračnom mjestu. Ja sam ih štipaljkama pričvrstila za špagu za sušenje rublja. Možete ih i privezati ako je jači vjetar.
  4. Nakon što su se osušile dobro pošpricate (podosta) svaku perjanicu najobičnijim i najjeftinijim lakom za kosu. Rastresete ih i stavite ponovno na sušenje ili bolje reći raspuhivanje kako bi dobile na volumenu.
  5. Ja sam ih pustila vani preko noći, a s obzirom na to da nije bilo vjetra dodatno sam svaku raspuhala fenom za kosu.
  6. Odaberite vazu po vašem guštu. Odrežite stabljike na dužinu koja vam odgovara (ja sam sve stabljike zajedno svezala jer su bile kratke, vi ne morate) i stavite je na mjesto u kući koje nije frekventno kako se ne bi u prolazu dodatno rastresala. Iako bi nakon cijelog ovog procesa otresanje trebalo biti znatno manje ako ne bude, što je isto tako moguće, može biti i jako lijep ukras na terasi ili balkonu.
  7. I na kraju, ne zaboravite uživati u njoj! 🙂

Sretno!

Maja

Jedna misao o “Jeste li za tango ili možda Pampas?

  1. […] Čekao me dok prolazila kroz kvart. Teta Dragica je već ujutro obrezivala lozu. Prije par mjeseci dala mi je grane Pampas trave koju sam stavila u kuću kao dekoraciju. Kako je prethodno pripremiti, kao i malo više o ovoj travi možete u pročitati tekstu Jeste li za tango ili možda Pampas?. […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.