Eukaliptus je radost


Mogla se naviti i puštala je koliko se sjećam glazbu. Plišana, ali s preoštrim kandžama da bi mogla biti uz mene dok spavam. Rekli su mi da ju zovu koala i da ne živi kod nas nego negdje daleko u zemlji koja se zove Australija. Odmah na početku mog života jedna daleka zemlja postala je posebna i egzotična, zemlja u kojoj su plišanci toliko posebni i uzvišeni da samo stoje na polici. Gnjavila sam odrasle da mi pričaju o tom mjestu, domu ove simpatične, posebne i delikatne životinje. Dobro sam izmaštala tu Australiju, bili bi i Aboridžini zatečeni mojom bujnom maštom. Dječja posla.

Photo by Pixabay

E sad, ima jedna biljka koju unatrag nekoliko godina onako krajičkom oka primjećujem. Ona me svu malo iznutra izobliči, od sreće naravno i neke miline. Ali uglavnom nastavim svaki puta dalje i pomalo zaboravim na nju. U zadnje mi vrijeme češće pada pamet iz čistog mira. Možda se bliži trenutak da mi uđe u život. Ta biljka je hrana i dom onih mojih koala s početka i rodno joj je mjesto Australija. Kao i mojoj koali!

Biljka koja kad je gledam u meni budi radost i pozitivnu energiju – to je Eukaliptus.

Photo by Kushal Gopal

Kada mi nešto tako uporno želi ući u život, a ja iako to primjećujem na neki način i ignoriram, shvatim u nekom trenutku da je krajnje vrijeme da čujem koju mi poruku nosi. Jer ovaj eukaliptus, osim što je drag i mio, očigledno je i  vrlo uporan glasnik.

Pa istražujući tako naišla sam na informacije da eukaliptus sadrži ljekovite tvari u lišću, kori i korijenu. Nakon požara koji često zahvaćaju šume eukaliptusa stablo se obnavlja nevjerojatnom brzinom. U rana jutra, ako te put ikad nanese do ovih čarobnih šuma, popni se na vidikovac, sjedni, otvori termosicu kave ili čaja i gledaj u čaroliju svjetlosti. Kad se sunčeve zrake stope s parom koju ispušta drveće stvara se nad šumama plava izmaglica. I gledaj igru. I diši. Osjećaš li to? Divno, zar ne?

Miris eukaliptusa u eteričnom ulju djeluje na srce, pluća, dišne puteve i dijafragmu. Njegov miris otvara. Otvara za radost, za ljubav, suosjećanje.. djeluje na četvrti energetski centar, a ključna riječ ovog centra je duša.

Photo by Nika Akin

Postoji kažu oko 700 vrsta eukaliptusa, dom mu je Australija s naglaskom na Tasmaniju, pišu i da traži puno vode i svjetlosti te da može pod posebnim uvjetima rasti u kući.

Photo by Madison Inouye

Ne preostaje mi drugo nego da isprobam, valjda jedna ovako slatka i simpatična životinja zna što valja.  A dok nađem sadnicu eukaliptusa, u ove jesenje dane koji su mi topli oko srca puštat ću miris njegovog eteričnog ulja u difuzoru.

I tu i tamo poslati koju misao jednom dalekom svijetu iz mašte, onom koala, sunca, aboridžina i plavičastih jutra.

I zagrliti ću svoju dušu jer poruku ovog eukaliptusa vrijedi primiti.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.