Buđenje sobnih biljaka iz zimskog sna


Proljeće je vrijeme za buđenje sobnih biljaka iz zimskog sna, za čišćenje i regeneraciju.

1. TUŠIRANJE biljaka

Nisam sobne biljke tuširala cijelu zimu. Povremeno bi samo pošpricala listove vodom. Kako su u proljeće dani duži i topliji, a i više je svijetlosti trebam im dati malo poticaja za razvoj.
Jedan od pokretača energije kod biljaka je tuš terapija laganim mlazom vode.


Osim što izgledaju one nama ljepše i svježije, one i prodišu. Naime prašina koja se nakupi na listovima začepi im pore i onemogućuje disanje. (Nekako to možemo i zaključiti samo dok ih gledamo) Dakle, onemogućava im apsorpciju sunčeve svjetlosti pomoću koje proizvode hranu za rast i razvoj.
A mi volimo kada se svijet oko nas razvija i raste, zar ne? Ja volim.

Photo by Lajka

Ovo je zašto, a sad evo i kako:
1. Smjestimo ih lijepo u kadu. Ako treba i po nekoliko tura. (ja sam imala dvije)
2. Pa par minuta tuširamo biljke mlakom vodom i laganim mlazom. Pustimo da se malo ocijede i prebrišemo suhom krpicom listove da se na njima ne gomilaju minerali iz vode.


VAŽNO je da to sve radimo UJUTRO! Biljke se tako na dnevnom svjetlu  imaju vremena osušit. U protivnom po noći se zbog dužeg zadržavanja vlage stvara plodno tlo za razvoj raznih čudesa.
Biljke s dlakavim listovima ne tuširamo, samo ih prođemo lagano s kistom ili četkicom i tako skinemo prašinu.

Kada temperature malo porastu, ako imamo tu mogućnost stavimo ih van na kišu, ali ih brzo i mičemo u hlad. Zbog kapljica koje su kao povećalo jako sunce može spržiti listove.

Neka nama naše biljke budu sretne, zdrave, a onda poslijedično i lijepe!

2. PRESAĐIVANJE biljaka

Sobno bilje obično presađujem ako je korijenje baš počelo izvirivati kroz rupice za odvod na dnu posude ili  iznad površine zemlje. Presađujem ga tada u nešto veću posudu. (recimo za jedan prst veću od prethodne) Nekad sam znala presaditi u puno veće posude (zbog moje nestrpljivosti), ali to mi se nije pokazalo dobro. Bolje da se postepeno i polako širi posuda.

Danas razlog presađivanja nije bio zbog mjesta u vazi, već zbog zemlje koja je izgledala dosta loše.

Photo by Lajka


Naime, zemlja se s vremenom istroši. Zalijevanjem se isperu hranjivi sastojci iz zemlje pa biljka ne može primiti kroz korijenje hranu koju dobiva iz zemlje. Zemlja postaje s vremenom skroz propusna pa vidimo da čista voda istječe direktno kroz zemlju van.

Presadila sam Aglaonemu Modestum. Njih ukupno četiri naslijedila sam prije nešto više od godinu dana, a već tada im je zemlja bila u lošijem stanju.

Moje Aglaoneme su se vrlo lako izvukle van. Znači, jednom rukom držim što niže biljku, dok drugom držim vazu i povlačim biljku van, dok ju istovremeno lagano tresem lijevo-desno.
Nakon toga laganim lupkanjem korijena o rub vaze istresem dodatnu zemlju s korijena. Koliko ide.

Photo by Lajka

Oprala sam vaze, isprala ih vrućom vodom jer ih nisam mijenjala za veće. Na dno sam u jednu vazu stavila dijelove razbijene terakota vaze, a u drugu dvije šake sitnijih kamenčića. To sve radim zbog bolje propusnosti vode kroz zemlju. Ako se dugo zadržava voda zbog  vlage će korijen počet truliti, a to ne želimo, jel. Obično u zemlju izmiješam perlit zbog prozračnosti i upijanja vlage,ali danas ga nisam imala.


Dalje sve znate. Biljka u vazu i zemlja unutra.☺️ Zalijemo vodom, još bolje ako je u vodu umješano neko hranjivo sredstvo.

Photo by Lajka

Evo ga!
Sad bi trebale bolje disat. Jučer sam im tuširanjem oprala listove kako bi dobivale hranu od sunca, a danas im obnavljam zemlju.
Živjele!

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.