Tri jednostavne sobne biljke


𝕋𝕣𝕚 𝕓𝕚𝕝𝕛𝕜𝕖 𝕜𝕠𝕛𝕖 ć𝕖 𝕫𝕒𝕤𝕚𝕘𝕦𝕣𝕟𝕠 𝕡𝕣𝕖ž𝕚𝕧𝕛𝕖𝕥𝕚 𝕜𝕠𝕕 𝕥𝕖𝕓𝕖 𝕒𝕜𝕠 𝕤𝕚 𝕡𝕠č𝕖𝕥𝕟𝕚𝕜, 𝕟𝕖𝕞𝕒š 𝕡𝕦𝕟𝕠 𝕤𝕧𝕛𝕖𝕥𝕝𝕒 𝕦 𝕡𝕣𝕠𝕤𝕥𝕠𝕣𝕦 𝕡𝕒 č𝕒𝕜 𝕚 𝕒𝕜𝕠 𝕚𝕙 𝕡𝕠𝕟𝕖𝕜𝕒𝕕 𝕫𝕒𝕓𝕠𝕣𝕒𝕧𝕚š 𝕫𝕒𝕝𝕚𝕥𝕚. (Što nećeš sigurna sam učiniti. 😊)

Dodala bi među ove tri i Zamiju, ali nju još ne mogu razmnožiti. Ove tri curke s fotografije otišle su danas u jedne nježne ruke koje se tek uče živjeti s biljem i koje imaju prostor s vrlo malo svjetlosti.

Da krenemo to su:


1. Sanseverija, indijansko pero, snake plant kako je zovu englezi ili kod nas poznata kao svekrvin jezik, razmnožena dijeljenjem biljke i ovo je podvrsta Sansevieria Trifasciata Zeylanica. Ove biljke vrlo su zahvalne za održavanje. One noću proizvode kisik (tako kažu) pa ih često stavljaju u spavaću sobu. Vole sjenovita mjesta i zalijevaju se tek kad je zemlja skroz suha. Jedino što malo sporije rastu pa se vježba i strpljenje

Photo by Lajka

2. Chlorofitum Comosum, spider plant, biljka pauk ili zeleni ljiljan po naški. Može biti u svjetlom i u tamnijem prostoru, čak i kupaoni. Samo ne direktno sunce. Kad jednom krene brzo se širi i lako razmnožava. Zalijeva se tek kada je zemlja suha što provjeravamo tako da zabodemo prst u zemlju. Njega sam otkinula malo u nekom portunu u centru grada i zabola direktno u zemlju. Uhvatio se odmah i krenuo silovito u život! 😊✨

Photo by Lajka

3.Biljka koje se najviše sjećam iz djetinjstva po svim kućama Aglaonema Modestum Schott ex. engl. Meni se pokazala kao biljka koja može podnijeti sve uvjete i tamnije prostore, a i neće se osušiti ako je slučajno zaboravimo zaliti. Njene reznice ukorijenila sam u vodi. Ona se lako ukorjenjuje i razmnožava. I zaista je najjednostavnija od svih sobnih biljka.

Ukratko, pogledom na svoje biljčice jednom u danu primjetiti ćeš što im nedostaje. Neki od najočitijih pokazatelja su listovi. Ako su opali i izgledaju malo tužni nedostaje im sigurno vode. To provjerimo tako da zabodemo prst u zemlju i ako je na dubini suha, that’s it. Ako je zemlja mljockava, previše je vode pa stani malo. Ako listovi žute ili je previše vode ili je prejaka svjetlost. Eto s ove tri i Zamijom ne možeš faliti, možeš ih samo previše zalijevati.

Ne boj se, istražuj, igraj se. Biljke razumiješ po genetskom kodu.
Sretno curkama u novom domu i sretno novoj biljo-čarobnici! ❤️✨

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.